dijous, 27 de novembre del 2014

Influència de les lleis educatives en les Tic a l'escola





   El tema quatre ens ha fet reflexionar sobre com les institucions i lleis  educatives han influit en l’incorporació de les tics a l’escola a través de la lectura:“ Veinte años de políticas institucionales para incorporar las tecnologías de la información y comunicación al sistema escolar.”  Area (2006). Els mapes conceptuals amb les idees d’aquesta lectura encapçalen aquesta entrada. Per completar informació, també hem llegit altres lectures com les recomanacions per elaborar el  Pla Tic del Govern de Canaries. 

  La primera idea rellevant per a mi, és trobar que al llarg dels últims vint anys les energies encaminades a treballar per a l’educació han estat centrades, majoritàriament, en l’aplicació de la reforma promoguda per la LOGSE, les tecnologies digitals no han estat una qüestió  prioritària. La influència de la LOE ha estat molt escasa pre la poca trajectoria que ha tengut i la LOMCE tot just acaba de començar el seu camí que alguns preveuen serà curt.

  D,aquesta manera trobem que, el fet és, que les polítiques educatives a España, referent a la implantació de les TIC a les escoles, és una qüestió que  ha estat  impulsada per les Administracions Autonòmiques, i una vegada més, el problema ha estat en la falta de coordinació institucional i col·laboració entre els programes autonòmics i els dels govern central, amb col·laboració i coordinació d'ambdós segur que s’haurien optimitzat més els recursos disponibles, ja que aquest és un primer requisit necessari per a implantar les tics a les escoles, la dotació de recursos per a la implantació dels mitjans tècnics i per a la formació del professorat.

  Aquest últim punt, és el que ens afecte més directament com a futures docents que som. L’actitud del professorat és fonamental per a introduir canvis i millores de qualsevol índole a l’escola també en el cas que ens ocupa. Implantar l’ús de les TIC a l’escoles implica un esforç formatiu i de canvi de rol del mestre per a que no és traslladin les pràctiques tradicionals als mitjans tecnològics disponibles, o sigui, es necessari combinar pedagogia i tecnologia. Per assolir  competències digitals, no es tracta només de que els alumnes aprenguin el maneig tècnic, sinó que de la competencia "tractament de la informació i competència digital consisteix en disposar d’habilitats per buscar obtenir, processar i comunicar informació per transforma-la en coneixement", per poder guiar als alumnes en aquesta direcció no serveixen les pràctiques de l’escola tradicional. Vaig parlar del canvi del rol del docent  a la següent entrada d’aquest bloc. enllaç

  També em resulta interessant recuperar la meva opinió sobre l’ús de les Tics a Primer Curs, amb ocasió de la publicació d’un treball que ferem a Kuentalibros, deixo l'enllaç, just havia començat a assolir coneixements en aquest camp i ja veia algunes de les seves possibilitats.

  En aquest moment, el que em preocupa és com passar a la practica, com treballar amb les TIC a les aules d’Educació Infantil, donat que a les escoles ja podem trobar algun tipus de recursos tecnològics, es tracta de com aprofitar-los. A classe varem estar debatin sobre com organitzaríem un racó de l’ordinador, quines activitats podríem plantejar, etc. Els criteris eren diferents.  La meva conclusió és que haurem de veure com ho fan a les escoles durant les practiques que durem a terme a la segona part del curs i compartir les diferents experiències, buscar mes informació i anar provant.

Per últim, deixo un exemple de treball amb TIC a l'aula  enllaç que hem sembla interessant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada